به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار،منابع نفتي مورد استفاده در بودجه در طول سالهاي ?? تا ?? روندي فزاينده داشته است، اين منابع از ?? هزار ميليارد ريال در سال ???? به بيش از ??? هزار ميليارد ريال در قانون بودجه سال ???? افزايش يافت اما در لايحه بودجه سال آينده کاهش درآمدهاي نفتي مورد توجه قرار گرفته است به طوري که رييس جمهوري اعلام کرده که در بودجه سال آينده حداقل مقدار فروش نفت را منظور و با افزايش ماليات، کاهش درآمد نفتي را در بودجه جبران ميکنيم.
احمدي نژاد در بخشنامه بودجه سال ?? کل کشور نيز بر ارتقا ظرفيت و کوشش مالياتي براي افزايش سهم درآمدهاي مالياتي از محل منابع بودجه با افزايش پايههاي مالياتي، ايجاد پايگاه موديان مالياتي و شفافسازي مبادلات اقتصادي از طريق استفاده از سامانههاي صندوق فروش توسط اصناف و صاحبان مشاغل مختلف تاکيد کرده بود.
از سوي ديگر بنا به ماده ??? قانون برنامه پنجم بايد نسبت ماليات به توليد ناخالص داخلي مشروط به عدم افزايش نرخ مالياتهاي مستقيم و غيرمستقيم و با گسترش پايههاي مالياتي در پايان برنامه پنجم حداقل به ?? درصد افزايش يابد.
در اين باره پيشتر رحيم ممبيني، معاون بودجه معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي، با بيان اين که ظرفيت مالياتي کشور واقعا بالاست، معتقد است که در همين وضع موجود آنچه بايد ماليات بگيريم و آنچه پرداخت ميشود ?? درصد تفاوت دارد يعني ظرفيت مالياتي در کشور دو برابر وضع موجود است.
وي مشکل سيستم را از موانع موجود در اين بخش دانست و اضافه کرد: هم در سازمان امور مالياتي و هم در معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي در تلاشيم که طرح جامع مالياتي اجرا شود.
البته حسين وکيلي، معاون مالياتهاي مسقيم سازمان امور مالياتي با بيان اينکه پيشنهاد ما براي درآمدهاي مالياتي در لايحه بودجه سال ????، ?? هزار ميليارد تومان است، گفت: در بودجه ???? درآمدهاي مالياتي ?? هزار ميليارد توماني در نظر گرفته شده بود.
وي درباره نقش درآمدهاي مالياتي در بودجه سال آينده اعلام کرده که هر اتفاقي براي بودجه دولت بيفتد به هيچ عنوان از طريق اعمال فشار براي دريافت ماليات جبران نميشود به عبارت ديگر براي افزايش درآمدهاي مالياتي، ماليات موديان موجود افزايش نمييابد.
بر اساس اين گزارش لايحه اصلاح قانون مالياتهاي مستقيم با هدف فراهم آوردن بسترهاي مناسب براي شفاف سازي مبادلات اقتصادي و توسعه سيستم اطلاعات مالياتي و جلوگيري از فرار مالياتي و همچنين افزايش درآمدهاي مالياتي به مجلس شوراي اسلامي ارائه و در کميسيونهاي تخصصي در حال بررسي است و تا حدودي روند تصويب آن طولاني شده است اين در حالي است که رييس سازمان امور مالياتي کل کشور، يکي از نيازهاي کشور براي درآمدهاي سال آتي را تصويب اين لايحه دانسته و معتقد است هر چه تصويب اين لايحه به تعويق افتد کار کشور دشوارتر مي شود.
بنابراين با توجه به شرايط حاکم بر اقتصاد کشور و تحريمها و در پي آن محدوديتهاي ايجاد شده در درآمدهاي نفتي، لايحه ارائه شده به مجلس شوراي اسلامي بايد زماني به تصويب برسد که بتواند به تحقق نقش درآمدهاي مالياتي در بودجه ?? کمک کند.(افکار)